Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
2013 - het jaar van de patrijs
HEEMKUNDEVERENIGING HUNSEL
contactgegevens:
Heemkundevereniging Hunsel
Driessensstraat 29
6015 AD Neeritter

e-mail

Actueel nieuws

18 september 2019

HUNSEL 75 JAAR BEVRIJD

EEN STUKJE NEDERLAND BEVRIJD DOOR BELGEN
Een ooggetuige uit Haler verklaarde: "Op zondag 24 september 1944, omstreeks 16.00 uur, hoorden wij vanuit de richting Stramproy motorgeronk naderen. In een open gevechtswagen zaten een stuk of vijf Belgische soldaten gekleed in Engelse uniformen. Na een korte woordenwisseling reden zij verder naar Hunsel."
Dit waren soldaten van de Belgische Brigade Bevrijding, ook Brigade Piron genoemd naar hun bevelhebber.

Halverwege de dorpskern van Hunsel en het kanaal Wessem-Nederweert lag een groot Duits kampement. Dit vormde een onderdeel in de geleiding van Duitse nachtjagers naar de geallieerde bommenwerpers.
Op 19 september vertrokken de bewoners hiervan en werd het kamp (in Hunsel de Barakken genoemd) in brand gestoken. Dit, en ook de doortrekkende (en stelende) Duitse soldaten waren voor de inwoners van Hunsel tekenen dat de bevrijding nabij was.

Klik voor een grotere afbeelding Als laatste oorlogsdaad werden door de bezetter hoge gebouwen vernield. Op 23 september werden achtereenvolgens de kerktorens van Ell en Hunsel (09.45 uur), de schoorsteen van de Stoomzuivelfabriek aan de Hoogstraat (11.00 uur), alsmede de molen van Ell vernield. Op 24 september volgde als laatste de molen van Hunsel.
De in Haler waargenomen soldaten van de Brigade Piron troffen omstreeks 17.30 uur nabij de kerk drie nog achtergebleven Duitsers. Zij openden het vuur en de Duitse soldaten "namen in dolle ren de vlucht."

De Duitsers trokken zich terug achter het kanaal Wessem-Nederweert. Hunsel was bevrijd. Voor Haler, Hunsel en Ell kan de 24ste september als bevrijdingsdatum gelden. Neeritter, Ittervoort evenals Thorn volgden een dag later.


Hunsel mocht dan wel bevrijd zijn, maar de oorlog was nog niet voorbij. Bij de resten van de Vosbergbrug hadden de Duitsers een bruggenhoofd ingericht. Van hieruit infiltreerden patrouilles 's nachts in de omgeving van Hunsel. Daarbij werden telefoonlijnen doorgesneden, mijnen gelegd en langs het kanaal gelegen boerderijen beschadigd.
Bewoners uit die kanaalzone en de meeste inwoners uit Hunsel, Ell, en Ittervoort moesten evacueren.
In de herfst verzamelden zich duizenden soldaten met materieel in het Hunselse achterland. Op 14 november zou langs het hele zuidelijke kanalenfront de operatie "Notenkraker" van start gaan waarbij de Duitsers teruggedrongen werden tot achter de Maas. Maar eerst moest het Hunsels bruggenhoofd worden opgeruimd. De Brigade Piron kreeg de opdracht om dit op 11 november uit te voeren. Na hevige gevechten slaagde de Brigade hierin. Maar niet zonder het verlies van zes soldaten.

De geallieerde troepen trokken verder, de evacués keerden terug en het dagelijkse leven kon weer worden opgepakt. Eerst nu kon er met recht van bevrijding worden gesproken.

ONTSNAPPINGSROUTES
Klik voor een grotere afbeeldingMet deze bevrijding kwam er ook een einde aan het functioneren van de ontsnappingsroutes. De routes door de voormalige gemeente Hunsel brachten meer dan 2000 krijgsgevangenen, joden, bemanningsleden van neergestorte vliegtuigen en Engelandvaarders naar de vrijheid.
Over de risicovolle hulpvaardigheid van de plaatselijke bevolking is uitvoerig verhaald in het boek "Ontsnappingsroutes", in 2013 uitgegeven door de Heemkundevereniging Hunsel (HVH). Het boek bleek al snel uitverkocht.
Vanwege het feit dat de belangstelling voor die ontsnappingsroutes onverminderd groot is heeft de HVH besloten een tweetal artikelen uit dit boek opnieuw uit te geven. Het betreft "Verzet begint niet met grote woorden" waarin diverse ontsnappingsroutes uitvoerig worden beschreven alsmede de inzet van de bevolking hierbij. Verder het artikel "Honneurs et passeurs" over de risico's van de hulp aan vluchtelingen maar ook het eerbetoon van de geallieerden aan hen die hierbij behulpzaam waren.
Dit boek van 126 pagina's bevat ca. 190 foto's en tekeningen.
Ter gelegenheid van "Leudal 75 jaar bevrijd" is dit boek dit jaar verkrijgbaar voor de prijs van €12,50. Bestelinformatie (alsmede informatie over de verzendkosten) is te vinden op de bestelpagina.

LANCASTER ME858
Klik voor een grotere afbeelding Los van de voortgang van de landoorlog ging de oorlog in de lucht eveneens gewoon verder. Boven het nu vrije Hunsel vlogen dag en nacht de geallieerde bommenwerpers richting Duitsland.
In de directe omgeving van Hunsel zijn in '40-'45 in totaal 18 vliegtuigen neergestort. Dit waren geallieerde toestellen alsook Duitse.
In de nacht van 20/21 juli 1944 stortte in Hunsel een bommenwerper neer en ontplofte in een zee van vuur. In 2017 bracht de Heemkundevereniging Hunsel een boek uit onder de titel "Lancaster ME858." Daarin vindt u uitvoerige en niet eerder gepubliceerde informatie over deze bommenwerper en zijn bemanningsleden. Zoals thuisbasis Waterbeach, gemaakte vluchten en aanvalsdoelen, de impact van de crash op de bevolking en het oprichten van een monument. Dit laatste als eerbetoon aan de zeven bemanningsleden. Zij kwamen allen bij de crash om het leven en liggen begraven in de schaduw van de, weer opgebouwde, toren van de St.-Jacobuskerk.
Dit boek telt meer dan 300 pagina's en 500 foto's, documenten en tekeningen.
Ter gelegenheid van "Leudal 75 jaar bevrijd" is dit boek dit jaar verkrijgbaar voor de prijs van €20,-. Bestelinformatie (alsmede informatie over de verzendkosten) is te vinden op de bestelpagina.

ROUTE '40 - '45
Klik voor een grotere afbeelding Route 40-45 is een 35 km lange fietsroute die u door het strijdgebied van de Brigade Piron voert.
Waar heden ten dage vaak geen zichtbare herinnering bestaat aan de oorlogsgebeurtenissen brengt deze route die weer onder de aandacht. Naast informatie over de oorlog bevat dit routeboekje ook heemkundige wetenswaardigheden.
Dit 50 pagina's tellende boekje met 75 foto's is in 1999 door de heemkundevereniging Hunsel uitgegeven en is nog beperkt verkrijgbaar.
Ter gelegenheid van "Leudal 75 jaar bevrijd" is dit boek dit jaar verkrijgbaar voor de prijs van €5,-, zolang de voorraad strekt. Bestelinformatie (alsmede informatie over de verzendkosten) is te vinden op de bestelpagina.


25 juni 2019

Nieuwe publicatie : Ontsnappingsroutes
Klik voor een grotere afbeelding Dit jaar wordt herdacht dat de meeste plaatsen in Limburg 75 jaar geleden werden bevrijd. Een gelegenheid waarbij veel aandacht wordt besteed aan de dappere inwoners die in de oorlogstijd piloten, krijgsgevangen en joden op weg hielpen naar de vrijheid.
In 2013 heeft de HVH een boek onder de titel "Ontsnappingsroutes" uitgegeven. Hierin werd deze belangeloze maar gevaarlijke hulp van Limburgse burgers uitvoerig beschreven. Dit boek is reeds geruime tijd uitverkocht.
Vanwege het feit dat de belangstelling voor de ontsnappingsroutes onverminderd groot is heeft de HVH besloten een tweetal artikelen uit dit boek opnieuw uit te geven. Het betreft "Verzet begint niet met grote woorden" (100 pag.) waarin ontsnappingsroutes uitvoerig worden beschreven alsmede de inzet van de bevolking. Verder het artikel "Honneurs et passeurs" (20 pag.) over de risico's van de hulp aan vluchtelingen maar ook het eerbetoon van de geallieerden aan hen die hierbij behulpzaam waren.
Dit boek van 126 pagina's bevat ca. 190 foto's en tekeningen en kost €12,50.

AVG Europese privacywetgeving
Teneinde aan de eisen van de AVG te voldoen heeft de HVH een protocol opgesteld waarin staat aangegeven hoe wordt omgegaan met persoonsgegevens van de leden en van op foto's voorkomende personen.
Dit protocol kan op elke donderdagavond (of na afspraak) worden ingezien in de Heemkamer te Neeritter.