2013 - het jaar van de patrijs
6015 AD Neeritter

Actueel nieuws

30 augustus 2017

De voorintekenperiode voor het nieuwe boek van de HVH is intussen verstreken.
Het boek is klaar voor de drukker en zal eind september, begin oktober op de markt verschijnen. Het boek zal worden gedrukt in een eenmalige, beperkte oplage van 400 exemplaren.

Belangstellenden kunnen het boek nog steeds bestellen via deze site voor de prijs van €32,- (excl. eventuele verzendkosten).

Ter promotie van het boek is er een flyer gemaakt welke u hieronder kunt inzien.
(u kunt op de afbeelding klikken om deze groter weer te geven)
Klik voor een grotere afbeelding Klik voor een grotere afbeelding

5 februari 2017

Aan het eind van 2013 bracht de HVH het boek Lancaster ME858 deel I "Ontsnappingsroutes" uit.
Dit boek beschreef het dagelijks leven in Hunsel tijdens de oorlog. Maar vooral werden de ontsnappingsroutes, waarlangs meer dan 2000 passanten de grens over staken, uitputtend gedocumenteerd.

Na een uitvoerig en tijdrovend onderzoek kan nu Lancaster ME858 deel II "Crash" gepresenteerd worden.
Dit boek heeft hetzelfde formaat als deel I (23x27cm), een harde kaft, een spectaculaire cover en telt ruim 300 pagina's. Meer dan maar liefst 500 foto's, documenten en tekeningen verlevendigen de teksten.
Alles wat u altijd al wilde weten over deze bommenwerper wordt nu aan het licht gebracht. Bovendien zijn een aantal niet eerder bekende feiten in dit bijzondere boek opgenomen.

Niet alleen vormt dit boek een hommage aan de bemanningsleden die in Hunsel het leven lieten, het geeft tevens een heldere blik op de toenmalige oorlogsvoering in de lucht.
Het boek kost €27,50 bij voorintekening (deze loopt tot 15 april a.s.) en na realisatie €32,-. Dit betreft de prijs als u het boek, t.z.t. komt afhalen.
Voor thuisbezorging is een extra bedrag van €8,- verschuldigd.
U kunt dit boek gemakkelijk bestellen via deze website.

Het boek Lancaster ME858 "Crash" kent vier hoofdstukken waarvan de inhoud hierna beknopt wordt weergegeven.

AT THE BEACH
In dit hoofdstuk wordt verhaald over de geschiedenis van Waterbeach, het vliegveld waarvan Lancaster ME858 opsteeg voor zijn missies. In dit hoofdstuk wordt tevens dieper ingegaan op de bemanning van deze Lancaster.
Waterbeach
Voorgeschiedenis; Waterbeach; Bomber Command.
Bemanning
Douglas Millar; Norman Derham; David Oscar Brown; George Holt; Harry Matthews Glansford; William Edward Blore; Harold Long.

HISTORIE
In dit hoofdstuk vindt u informatie over de productie van de Lancaster bommenwerper, de operaties waar de Lancaster ME858 deel van uitmaakte en een toelichting op de voornaamste aanvalsdoelen.
Lancaster ME858 in productie
Ontwerp; Metropolitan-Vickers; Naamsverklaring.
Lancaster ME858 in actie
Operationeel; Doellocaties; Verliezen aanval Homberg.
Specifieke aanvalsdoelen
Vergeltungswaffen; Synthetische brandstofindustrie Rhein-Preussen; Meerbeck; Rhein-Preussen en 514 Squadron; Lancaster PD265.

CRASH
In dit hoofdstuk is veel aandacht besteed aan hetgeen er allemaal plaats vond voorafgaand aan de fatale vlucht.
Over de crash en daaraan gerelateerde zaken vindt u veel niet eerder gepubliceerde informatie.
Een mooie zomerdag
Bomber Command; Een nieuwe aanpak; Brandstof en bommen; Briefing room; Gereed voor vertrek; Aan boord; Start.
De vijand waakt
Vroege signalen; Window; De jacht begint; Van jager naar gejaagde; Een raadsel opgelost.
Crash
Aanval uit het donker; Boordwapen; Ooggetuigen in de lucht; Ooggetuigen op de grond; Onderschepping; Berging; Begrafenis; Thuisfront in angst; Bommen en brokstukken; Zes of zeven; Kerkhof.

MONUMENT LANCASTER ME858
In dit hoofdstuk wordt verhaald hoe de besluitvorming over de vervaardiging van het monument tot stand is gekomen.
Naast deze besluitvorming wordt aan de hand van foto's, in een beeldverhaal, de technische opbouw van het monument weergegeven.
Vervolgens wordt dit hoofdstuk afgesloten met een verslag van de onthullingsceremonie.
Besluitvorming
Voorbereiding; Organisatie; Het begin; Projectgroep; Ontwerp.
Beeldverhaal realisatie monument
Fotoreportage opbouw
Onthulling
Basisschool; Tentoonstelling; Welkom; Onthulling; Fly-past.